keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Puolen vuoden listailuja

Koska kohta tätä vuotta ollaan menty jo puolet, niin palataan lähtöpisteeseen tässä blogissa. Listoilla aloitettiin ja nyt pistetään uutta listaa kehiin. Koska haluaisin kirjoittaa paljon enemmän ties sun mistä artisteista ja levyistä, niin listataan tähän paitsioon jääneitä levyjä, joita olen tämän puolen vuoden aikana fiilistellyt todella paljon. Lista ei siis sisällä tämän vuoden parhaita levyjä, vaan tämän vuoden parhaita  musiikillisia löytöjä.

David Bowie - Aladdin Sane (1973)

Bowien tuotanto on jäänyt luvattoman vähälle kuuntelulle. Oikeastaan olen aiemmin kuunnellut vain Ziggy Stardustia. Esim. Berliinin aikaiset levyt ovat kuulematta vieläkin. Aladdin Sane on kumminkin todella komeaa glamia. Klassikko.

Paul Simon - Graceland (1986)

Se levy, mistä puhutaan Vampire Weekendin suurimpana innoittajana. Onhan näissä jotain samaa, mutta aika kevyttä poppiahan tämä on pienin Afrikka-höystein. Aurinkoisille päiville suosittelisin tätä. Muuten yleinen pirtsakkuus voisi käydä hermoille.

Tom Waits - Glitter & Doom (2009)

Tom Waits on kanssa mies, jonka tuotantoa en ennen viime vuotta ollut kauheasti kuunnellut. Tämä livelevy osoittaa kumminkin sen, ettei miestä turhaan hehkuteta. Tunnelmasta toiseen mennään suvereenisti ja miehen karhea ääni on todella mieleenpainuva.

Local Natives - Gorilla Manor (2009)

Kuulin koko bändistä vasta tämän vuoden puolella. Näin perillä olen uudesta musiikista aina välillä. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan kliseisesti sanottuna. Lokaaleilla jonneilla on hyvin hallussa melodiat ja ne rytmiset jipot, joilla bändi erottuu massasta edukseen. Vampire Weekendin jumittavampi ja fiilistelevämpi pikkuveli.

Sunny Day Real Estate - Diary (1994)

Viime vuonna uudelleenjulkaisun nähnyt emo-genren perusteos. Emo on nykyisin kirosana, mutta tätä kuunnellessa muistaa sen, miksi koko genre ylipäänsä edes lähti nousemaan. Tästä löytyy melodioita ja rouheutta sopivin annoksin. Basisti lähti tästä bändistä Foo Fightersiin. Knoppitietona teille.

Florence + The Machine - Lungs (2009)

Florence Welshin debyytti tuli löydettyä oikestaan vasta Tavastian keikan kynnyksellä. Viime vuonna tämä ei jostain syystä napannut, mutta talvella tämä soi todella paljon. Kivaa poppia pienin kierouksin. Livenä oli loistava!

Kid Cudi - Man On The Moon (2009)

Kid Cudin rap-eepos löysi paikkansa myös vasta oikeastaan tänä vuonna. Kun Kid Cudin laiskaan räppäykseen tottuu ja miehen psykedeeliset läpät oivaltaa, niin tästä saa todella paljon irti. En yhtään ihmettelisi, vaikka miehestä tulisi seuraava Jay-Z.

Dirty Projectors - Bitte Orca (2009)

Tunnun löytävän kaiken myöhässä. Kuten tämänkin. Aiemmin jo hehkutin Bitte Orcan erinomaisuutta, mutta koskaan ei voi tarpeeksi kehua. Progehtavaa, kieroa, kulmikasta ja hyvin yllättävää poppia. Brooklyn's finest!

Big Star - #1 Record (1972)

Powerpopin esimerkkiteos, joka on kestänyt aikaa todella hyvin. Pärjää vertailussa mihin tahansa nykypäivän powerpop-bändeihin, ja samalla myös lyö useimmat helposti. Todella hyvä levy, johon suosittelen kaikkien tutustumaan. Rokkia ja poppia juuri sopivasti miksattuna.

Four Tet - There's Love In You (2010)

Kieran Hebdenin Four Tet oli tuttu vain nimeltä ennen tänä vuonna julkaistua levyä, mutta tämä levy aiheutti välittömän ihastuksen. Kivan junnaavaa elektrofiilistelyä. Taitaa valitettavasti osua Flow'ssa Airin kanssa päällekäin, joten tulee todella tiukka valinta.

BLK JKS - After Robots (2009)

Todella tiukka afrobeatin ja modernin indie-rockin sekoitus. Vähänhän tämä aluksi hämmentää, mutta itse nautin todella paljon hienojen melodioiden ja afrikkalaisten rytmien yhteensovittamisesta.

VA - Ecstatic Music Of The Jemaa El Fna (2009?)

Flow-vieras Omar Souleymanin levyjä julkaisseelta Sublime Frequenciesilta julkaistu levy, joka sisältää livetallenteita marokkolaisilta katusoittajilta. Näissä on meno kohdillaan! Luutuista lähtee sellainen särösoundi, että metallimiehiltä valahtaa paskat housuun. Nimensä mukaisesti todella ekstaattista musiikkia.

Voin yrittää vielä jonkun puolen vuoden top 10-levyt listan väsätä, mutta tuskinpa ennen ensi viikkoa. Sitä odotellessa ottakaa näitä levyjä haltuun, jos ette vielä ole niihin tutustuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti