perjantai 6. elokuuta 2010

Countdown to Flow: The Chemical Brothers

Lippu avajaiskonserttiin löysi taskuni tänään ja sinne ollaan suuntaamassa keskiviikkona. Siellä on siis suomalainen Kap Kap, yhdysvaltalainen LCD Soundsystem ja brittiläinen The Chemical Brothers. LCD:tä on jo aiemmin hehkutettu ja Kap Kap on täysi tuntemattomuus minulle, joten nyt vihdoin ja viimein hehkutan Kemikaaliveljeksiä.


The Chemical Brothersin uusin levy Further on yksi tämän vuoden parhaimmista julkaisuista genrestä riippumatta. Kahdeksan biisin kokonaisuus on nimenomaan kokonaisuus, eikä läjä sinkkubiisejä nivottuna yhteen pakettiin. Aiemmat kaksikon levyt ovat jääneet itselleni tuntemattomaksi, koska niistä olen yleensä innostunut vain muutaman biisin verran. Nyt on aivan toisin. Ainoastaan Swoon on biisinä sellainen, joka erottuu yksikseen edukseen.

Levyn avauskappale Snow on kaukana totutusta breakbeatista. Biitti ei jumputa taustalla kovaa, vaan pääosa on annettu vähitellen mukaan tuleville syntikoille ja "your love keeps swifting me" mantraa toistavalle vokaalipätkälle. Seuraava kappale Escape Velocity on 12-minuuttinen teknojyrä, joka nousee ja laskee koko kestonsa ajan. Tarttuvat hokemat tai melodiat ovat jääneet jonnekin muualle, mutta silti olen todella liekeissä tästä. Ja tämä on vasta alkua. Another World on psykedelinen ja melodinen kappale, jonka b-osa vyöryy päälle hyökyaallon tavoin. Neljäs kappale Dissolve on taas 60-lukulaisesti psykedelinen, mutta silti hyvin 2000-lukumainen. Sitten alkaa hittiputki.

Horse Power on tuuttausta sanan varsinaisessa merkityksessä. Nyt biitti paukkuu ja "horse power" hokema jää päähän varmasti. Tämä on vasta levyn ensimmäinen biisi, joka räjäyttää tanssilattiat ja nyt ollaan jo puolivälissä levyä. Mielestäni levyn heikoimpia kappaleita juuri sen takia, että tämä kuulostaa todella riskittömältä, vaikka hevosen hirnahdukset ovatkin aika villi idea biisiin. Seuraavasta kappaleesta onkin sanottu kaikki ja se on myös osa kesähittiäänestystä. Levyn selkein hitti.

Levyn viimeiselle neljännekselle on lopetukseksi laitettu eteerinen K+D+B ja viimeinen nostatus Wonders Of The Deep. K+D+B on lähes pelkän rumpukompin varassa oleva kappale, jonka lyyrinen osuus lähestulkoon vain ja ainoastaan sanan "higher" toistamisesta. Toimii silti hyvin. Taustalla olevat melodiat ovat rauhallisia ja eteerisiä. Wonders Of The Deep on taas rauhallisen kitaramelodian ja pörisevien syntikoiden juhlaa. Kahden minuutin kohdalla biisi räjähtää ilotulituksen tavoin ja lopettaa levyn juhlallisesti.

Further on upea elektroninen levy, joka teki minusta The Chemical Brothersin fanin. Psykedeeliset elementit ovat levyllä mukava lisämauste ja liiallista jyskettä ei ole. Tämä on kuin hyvää ja rauhallista poppia, vaikka melkoisia nostatuksia levyltä myös löytyy. Suosittelen levyä ja keskiviikkoista keikkaa suurella lämmöllä. Itselläni on levystä vinyyliversio, mutta suosittelen myös cd+dvd-versiota, jossa on dvd:llä tässäkin postauksessa olevat videot. Ovat aika siistejä.

SPOTIFY LINK OVER HERE

4 kommenttia:

 1. On muuten yllättävänkin mainio levy! Varsinkin Escape Velocity iski heti. Siinä on selkeitä vaikutteita Underworldin Rez-biisistä, mutta ei se mitään, kun biisi on ihan yhtä hieno.

  Ei ole juuri tullut kuunneltua Kemikaaliveljeksiä tällä vuosituhannella (satunnaisia Dig Your Own Hole -fiilistelyjä lukuun ottamatta), mutta nyt tekivät rytinällä paluun soittolistalle.

  VastaaPoista
 2. On itsekin pitänyt tutustua vanhempaan materiaaliin tämän levyn myötä. Mainiota kamaa löytyy 90-luvun tuotannostakin paljon.

  VastaaPoista
 3. Jepulis, kolme ekaa levyä ovat enimmäkseen silkkaa asiaa. Nyt kyllä tuntuu, että pitäisi tutustua myös 00-luvun tuotantoon, kun en muista edes yhtään sinkkubiisiä...

  VastaaPoista
 4. Galvanize on ainoa sinkku, joka on jopa jostain kotoisin 00-luvulta. Ennen Furtheria siis. Muuten ollut mielestäni aika yhdentekevää kamaa.

  VastaaPoista