torstai 9. syyskuuta 2010

Plants Vs. Zombies

Alan Wakesta kirjoittaessani uhosin, että pelijuttuja olisi tulossa enemmänkin. No aika hiljaista on ollut, vaikka aikaa on tullut tuhlattua Xboxin ääressä enemmän kuin on edes luvallistakaan. Xbox Liveen saapui kumminkin pitkään PC-puolella hehkutettu Plants Vs. Zombies, jonka trial-versio tuli ladattua kokeiluksi. Kun trial loppui, niin oli pakko pistää roposia Xbox pointseihin, jotta voisin jatkaa peliä. Jäin heti koukkuun.


Plants Vs. Zombies on puzzle-peli, jossa on ideana päihittää pihamaalle änkevät zombiet kasveilla. Kyllä, luitte oikein. Kasveja kasvatetaan auringonvalolla, jota antaa aurinko ja auringonkukat. Näillä sitten kasvatellaan erilaisia kasveja, jotka kiusaavat zombeja eri tavalla. Hernekasvit ampuu herneitä, maapähkinät ovat "wall nuteja", jotka estävät zombien änkeämisen, perunat ovat miinoja jne. Zombien määrät ja kestävyys paranevat kentästä toiseen. Lehteä lukeva bisneszombi hermostuu ja lähtee juoksemaan saatuaan tarpeeksi vahinkoa ja kattilapäinen zombi kestää tavallista enemmän vahinkoa. Tältä pohjalta kasvimaata pitää muokata niin, ettei zombit pääse änkeämään kotitalosi sisälle.

Pelimekaniikaltaan Plants Vs. Zombies on hyvinkin yksinkertainen. Tietyt kasvit tekevät tiettyjä asioita ja jokaisella on oma tarkoituksensa. Tiettyjen kasvien saamiseksi auringonvaloa on oltava tietty määrä, joten kannattaa aina miettiä keskittyykö heti alkuun tuhovoimaan, vai tekeekö esim. kunnon armadan auringonkukkia, jotka puskevat valoa myöhemmin sellaisella tahdilla, että vaativiakin kasveja saa maalle nopeasti kehiin, kun zombien määrä näyttää pelottavalta.

Pelin visuaalinen ilme on - kun en parempaakaan sanaa löydä - veikeä. Zombiet löntystävät uskottavasti ja hienosti piirretysti. Kasvit ovat taas kontrastina zombeille iloisen värikkäitä ja iloisia. Myös pelissä opastava Crazy Dave, jota kavereiden kesken kutsutaan Crazy Daveksi (pelin läppää) on oikein hauska hahmo.


Plants vs. Zombies on erinomainen puzzle-peli, joka on saatavilla PC:lle, Macille, i-laitteille ja nyt myös Xboxille Xbox Livestä. PS3-versiokin luultavasti on tai ainakin tulossa. Suosittelen suurella lämmöllä. Katellaan juttua siitä Red Dead Redemptionista syssymmällä.

5 kommenttia:

 1. Melkoista innovointia! Tällaisia juttuja lukiessa alkaa miettiä, että mitenkähän sitä pääsisi takaisin sisälle pelimaailmaan... Mutta ehkä se onnistuu vähitellen luonnostaan jälkikasvun kautta.

  VastaaPoista
 2. Osta konsoli? :D En tosiaan tiedä joo miten pelaamiseen pääsisi helpoiten pitkän tauon jälkeen takaisin, kun harrastuksena se on todella kallis.

  Piristävän erilaisia pelejä löytää nykyisin konsoleillekin, kun pienille lafkoille pelin tekeminen nettijakeluun ei maksa mitään ja varsinkin Playstation Networkiin pelin saaminen on tietääkseni aika helppoa. Xbox Livestäkin löytyy todella paljon pikkupelejä, jotka ovat innovatiivisuudellaan valovuosia isoja projekteja edellä. Mutta kaikissa luovan alan jutuissahan se taitaa olla, että mitä enemmän rahaa on käytettävissä, niin sitä vähemmän riskejä.

  Liittyiköhän tämäkään vuodatus enää aiheeseen mitenkään. :D

  VastaaPoista
 3. Oli muuten aika koukuttava triali. Melkee täytyy hommaa toi peli itelleen.
  Mitäs muita pelejä pelaat? Ite on tullu nyt pelattua Mafia 2:sta ja harkinnassa ois Just Causen ostaminen. Ruudolfin asfalttisoturi biisissä on lainaus tosta just causesta myös "el scorpio is ready".

  - Intellectual Shit

  VastaaPoista
 4. Bluria, änäriä ja fifaa on tullut nyt hakattua. Livestä tuli myös hommattua Shank, jonka trial on kyl ihan törkeen paljon parempi kuin koko peli. Ärsyttää kun meni pointsit hukkaan sen kanssa. Bluria suosittelen muuten tsekkaamaan, jos ajopelit kiinnostaa.

  Mitäs diggailet Mafia kakkosesta? Olen ykkösen suuri fani ja siksi kiinnostaisi kyllä hommata se, mutta arvostelut ovat olleet aika ristiriitaisia, niin siksi haluaisin vielä kuulla pari kommenttia lisää siitä.

  VastaaPoista
 5. Youtubekommenteissa luki just tänään että jos tykkäät mafia 1:sta niin tykkät tästäkin. Ite en oo ikinä ees pelannut ykköstä kuin vähän aikaa, joten en voi siihen verrata, mutta jos toiseen mafia peliin eli godfatherin vertaan niin on tää ehdottomasti parempi (ottaen huomioon ettei se Godfatherkaan huono peli ole). Mafiaelokuvat ja sarjat on muutenki sen verran kiinnostavia et tääkin maistus. Antaisin kouluarvosanaksi 8.5/10. Iteki olin kahdenvaiheilla et ostanko vai en, mutta tuli sitten ostettua ja en pettynyt.

  Tosta Blurista oon kuullut hyvää ja aika koukuttava peli vissiin kyseessä. Pitääkin alkaa tutustua nyt siihen. Limboakin olen ajatellut että ostaisin, mutta ei oo ihan kärjessä ostoslistalla.

  - Intellectual Shit

  VastaaPoista