maanantai 11. huhtikuuta 2011

Rubik @ Tavastia 9.4.11

Olen viimeksi nähnyt Rubikin keikalla Lapkon lämppärinä viisi vuotta sitten, kun Bad Conscience Patrol oli vielä pilke yhtyeen silmäkulmassa ja diili Fullsteamille vasta harkinnassa. Sitä ennen olin nähnyt yhtyeen Mogwain lämppärinä. Molemmilla kerroilla oli sama ongelma. Yhtyeen kappaleissa oli hyviä melodioita, mutta soittajat lavalla olivat sisäänpäinkääntyneitä ja paisuttivat biisejä lähes kohtuuttoman pitkiksi.

Nyt ovat asiat aivan toisin. Tavastian lavalla ollut yhtye juhlisti jo kolmatta albumiaan ja keikkoja on ollut ulkomaita myöten. Enää ei Rubik hakenut itseään, vaan lavalla nähtiin riehakas ja yleisöä täysin hyppysissään pitänyt yhtye.

Lämppäriksi oli valikoitunut Jukka Ässä "akustisena" duona. Milloin sähkökitara on ollut akustinen soitin? Sovitaan, että tämä on jotain tamperelaisten huumoria. Nimenä Jukka Ässä oli jo aiemmin tuttu ja jotain kappaleita olin Myspacesta kuunnellut, mutta muuten en ollut tähän yhtyeeseen ja mieheen tutustunut. Musiikki oli ihan kivaa ja esitys sitä myös. Ei oikeastaan sen kummempaa. En tiedä olisivatko biisit jääneet mieleen paremmin, jos mukana olisi ollut koko bändi, mutta nyt Jukka Ässä oli ilkeästi sanottuna pakollinen paha ennen pääaktia.

Rubik ei sitten ollutkaan ihan kiva. Rubik oli loistava! Jo avauskappale World Around You räjäytti Tavastian hurjiin bileisiin. Ainoastaan Solarin kappaleet tuntuivat jättävän yleisön hivenen kylmäksi, mutta eturivin PITTI kyllä juhli koko keikan. Ja siellä pitissä oli niin hurja meno, ettei sinne ilman partaa uskaltanut mennä. Milloin indierunkkaus on viimeksi saanut jotain riehakasta aikaan?

Päällimmäisenä asiana ihmettelin vain sitä, että miten ihmeessä Rubikista on tullut noinkin kova livebändi. Yhtyettä kun ei pysäyttänyt mikään. Artturi Taira TANSSI pari ensimmäistä biisiä niin villisti, että hämmästelin vain miehestä pursunnutta energiaa. Mies näytti Thom Yorken ja Ian Curtisin sekoitukselta liikkeineen. Viimeksi kun näin hänet lavalla, niin lavashow oli kenkiin tuijottelua ja kiitos tuli biisin loputtua, jos huvitti. Nyt mies kiitteli vuolaasti yleisöä ja villitsi kansaa. Wau!

Mites sitten musiikki? Hyvinhän se toimi. Vähän oli keikan jälkeen purinaa biisien järjestyksestä, mihin tarkemmin pohdittuani voin yhtyä. Alku toimi, sitten vähän lässähti ja lopussa oli taas bileet. Biisejä tuli suunnilleen yhtä paljon vanhoilta levyiltä kuin uudeltakin. Itselleni uuden levyn biisit toimivat huomattavasti paremmin kuin vanhat, koska Solar on selkeästi jo nyt kuunnelluin Rubikin levy kohdallani. Olin jopa vähän pettynyt, kun jengi tyytyi seisoskelemaan Crisis Meeting At The Lyceumin aikana. Bändin paras biisi, for fuck sake!

Solarin levyjulkkarikeikka Tavastialla vakuutti minut nyt täysin Rubikin erinomaisuudesta. Tätä yhtyettä voi ilolla viedä Primaveraan näyttämään muille, mistä se "kukko oikeen kussee". Go get 'em boys!

6 kommenttia:

 1. AAAAAAAAAAAAA lopettakaa jo Rubikista kirjoittaminen! Mäkin haluaisin, mutta selibaattia on vielä yli kuukausi jäljellä...
  Noeivaan, kiva kuulla että oli hyvä keikka!

  VastaaPoista
 2. No mutta mieti kuin hyvältä teidän kohtaaminen selibaatin jälkeen sitten tuntuu, kun itse olin jo ihan jossain hattaramaailmassa, vaikka en suuria edes odottanut. Pysy vain kovana äläkä sorru! :)

  VastaaPoista
 3. "Jo avauskappale World Around You räjäytti Tavastian hurjiin bileisiin. Ainoastaan Solarin kappaleet tuntuivat jättävän yleisön hivenen kylmäksi"

  Mites. Ensin hurjat bileet ja sitten kuitenkin kylmäksi. Miten se nyt meni? Hyvä keikka joka tapauksessa.

  Solar-biisejä taisi olla hitusen wanhoja enemmän. Vanhoja tuli: Wastelands, Jesus/Hypnotist, City & the streets, Karhu Junassa ja Fireage. Ei kai muistaakseni muita?

  Itselleni Rubik on muuten aina ollut nimenomaan kova livebändi, nimenomaan soitosta puhuttaessa. Ei se kenkiin tuijottelu häirinnyt, kun bändisoitto oli äärimmäisen tiukkaa. Esimerkiksi toi Lapkon lämppärikeikka Tavastialla oli sellainen, että en oikein jaksanut sitä Lapkoa enää ihmeemmin kuunnella Rubikin timanttisen setin jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Oli joo huonosti ilmaistu. World Around You ja Sun's Eyes vielä villitsivät, mutta sen jälkeen edes Laws Of Gravity ei oikein villinnyt. Vanhemmat biisit taas vetivät porukan ihan sekasin, esim City & The Streets.

  Minusta taas Rubik oli molemmilla lämppärikerroilla (Mogwai & Lapko) vähän tylsä. Haiku Motorik jäi aina mieleen tosi hyvänä biisinä, mutta muuten setit oli aina enemmän tai vähemmän kikkailua ja liian pitkiä. Hyvin soitettuja siis toki, mutta jotenkin vähän liian tylsiä loppupeleissä.

  VastaaPoista
 5. Oi Rubik on!! Ite oon nähny bändin vain kerran, Flow'ssa 2009 ja omalla asteikollani se kuului kyllä telttalavan (ellei koko festarin) kovimpiin keikkoihin. En muista tanssiko Artturi, eikä tainnut olla "edes" pittiä, mutta yleisö tuntui silti olevan ihan ekstaasissa :D

  VastaaPoista
 6. Serkkuni tuomitsi minut, kun en mennyt silloin bändiä telttaan katsomaan. :D Oli hyvä keikka hänenkin mielestä. Ilmeisesti Rubik on ollut jo pidempään kova livebändi!

  VastaaPoista