keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Top 5 Arctic Monkeysin b-puolet

Tämän julkaisu nyt vähän venyi. Pahoittelen. Tarkoitus oli arvostaa lempiyhtyeeni b-puolia Record Store Dayn kunniaksi, mutta nyt tuntuu ihan kaikki deadlinet paukkuvan elämässäni ja innostus kaikkea kohtaan tuntuu vähän heikolta. Kuten Record Store Dayta kohtaan. Olipa ankeat pileet.

Arctic Monkeys ja b-puolet, miksi näistä pitää innostua? No tämä yhtye on koko uransa ajan kunnostautunut sinkkujulkaisuissaan ja nimenomaan b-puolissa. Pete2ndBest kirjoitti aikoinaan, että aidosti loistavan yhtyeen tunnistaa siitä, että niiden b-puolet ovat myös hyviä. Arctic Monkeys kuuluu tähän kategoriaan helposti, koska bändin b-puolilta löytyy melkeinpä bändin parhaat biisit. Tässä niiden top viisi.

The Bakery

Flurescent Adolescent-sinkun b-puoli esittelee hitaampaa ja melodisempaa Arctic Monkeysia parhaimmillaan. Kitaramelodia on häikäisevän upea ja Alex Turner antaa jo vihiä loistavasta sanoitustaidostaan. Humbugilla samaa teemaa vietiin parillakin kappaleella vielä eteenpäin. Lempikappaleitani.What If You Were Right The First Time

Koko Brianstorm-sinkku on yhtä paahtoa ja tämä ei edes ole energisimmästä päästä. Mättävämmän Arctic Monkeysin parhaimmistoa.Leave Before The Lights Come On

Tämä ei teknisesti ole b-puoli, mutta onpahan sinkulta, jota ei ole julkaistu koskaan millään albumilla. Ja onpahan kokonaisuudessaan huikea julkaisu. Leave Before The Lights Come On on bändin parhaimpia biisejä helposti ja myös b-puolet ovat silkkaa rakkautta. Coverkappaleet Put Your Dukes Up John ja Baby I'm Yours ovat häikäiseviä, varsinkin jälkimmäinen. Debyyttinsä aikoihin Monkeysit julkaisivat niin tappavaa tahtia ässäraitoja, että siihen ei nykyisinkään pysty kukaan.Catapult

Humbugin aikaiset ja sen jälkeiset b-puolet eivät enää ole vakuuttaneet aivan samaan tapaan, mutta Catapult on iloinen poikkeus. Biisi on Humbugin materiaalia pirteämpää ja jälleen melodialtaan hyvinkin perinteitä kunnioittava. Humbugin tyyliin raskaus on kumminkin pinnan alla kytevää ja kun biisi räjähtää, niin sitten se tosiaan räjähtää, eikä jää suutariksi.Cigarette Smoker Fiona

Who The Fuck Are Arctic Monkeys-EP tuli vain kolme kuukautta debyytin ilmestymisen jälkeen, mikä tietty monia silloin kummastutti. Bändi todella takoi, kun rauta oli kuumaa. EP ei välttämättä ollut aivan timanttinen, mutta ensimmäinen b-puoliraita on sen kohokohta. Arctic Monkeysia vauhdikkaimmillaan, tosin ei aikaa parhaiten selvinneenä. Kuulostaa nyt jo todella teiniltä.Ja jälleen ajoitus osui tämänkin kanssa nappiin. Tänään yhtye julkaisi uuden albuminsa kannen. Se on aika karu.

3 kommenttia:

 1. Arctic Monkeys tosiaan osaa tehdä singleistä hienoja kokonaisuuksia: esim. se, että Brianstorm-sinkku ei alakaan nimikappaleellaan, on jännittävä veto. Bändi on selkeästi miettinyt tekemisiään, eikä vain joutunut laittamaan ulos sitä, mitä levy-yhtiö vaatii.

  The Bakery on tosiaan yksi sellaisista biiseistä, jotka alkavat melko tasaisin väliajoin pyöriä itsekseen omassa päässä. Olen päätellyt, että tällaisien Toistuvien Itsesoivien täytyy olla erityisen hyviä.

  Omista suosikeista heittäisin vielä joukkoon Fluorescent Adolescentilta löytyvän Too Much To Askin sekä My Propeller -EP:n päättävän Don't Forget Whose Legs You're Onin. Jotenkin tykkään Arctic Monkeysiltä kenties eniten juuri tällaisista ihmeellisistä, hitaasti liukuvista, pahaenteisen kuuloisista biiseistä, joka on bändin aika yksin hallitsema genre tällä hetkellä.

  Ja tietysti, jos Leave Before Your Lights Come On lasketaan B-puolilistalle (ihan aiheellisesti), pitää vielä mainita myös Who The Fuck Are Arctic Monkeys?. Juuri se, että bändi julkaisi tällaisen biisin vasta 3 kk historiallisen menestyksekkään debyyttialbumin jälkeen, oli aika kylmänviileä veto - ja itse biisi on erinomainen.

  "In 5 years' time will it be 'Who the fuck's Arctic Monkeys'?" Kova haaste bändille itselleen! Ja nyt on 5 vuotta kulunut... :-)

  VastaaPoista
 2. Arctic Monkeysien sinkkujen kohdalla olen aina juuri arvostanut sitä, mitä tuossa sanoitkin, että nekin on harkittuja kokonaisuuksia, eikä vain markkinoille pakotettuja kiekkoja, missä on vain ylijäämäbiisejä heitetty mukaan täkyiksi.

  Molemmat mainitsemasi biisit ovat kyllä hienoja. Arctic Monkeys tosiaan hallitsee nykyisin tuollaisen hitaasti, mutta pahaenteisen varmasti rullaavat kappaleet. Toivottavasti uudelle levylle on niitä laitettu myös.

  Ei taida olla hätää bändillä siitä, että kukaan kysyisi "who the fuck's Arctic Monkeys?". :D

  VastaaPoista
 3. Ah, niin paljon kun tykkäänkin Arctic Monkeysista edelleen, näitä kuunnellessa tuli kyllä kova hinku kuunnella vanhempaa tuotantoa!

  VastaaPoista