torstai 30. kesäkuuta 2011

Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine @ Nosturi 28.6.11


Jello-setä on hyvin, hyvin vihainen!

Minulla on ollut musiikkisyklini. On ollut brittipop-vaihe, on ollut hevivaihe, on ollut rap-vaihe ja on ollut punk-vaihe. Nämä kaikki vaiheet ovat nyt kasvaneet yhdeksi mössöksi, jota kutsun musiikkimaukseni.

Tämän paskan alustuksen tarkoitus oli sanoa se, että Dead Kennedys on ehkä yksi tärkeimmistä yhtyeistä minulle. 77-punkista kun "piti" siirtyä hc:hen, niin aloitin Dead Kennedysistä. Rakastuin heti. Bändin punk-veivaus ei kuulostanut siltä harkilta, mitä oletin, vaan bändillä oli hyviä melodioita, oivallisia koukkuja ja kaikkien aikojen vihaisin mies keulakuvana, Jello Biafra. Nosturiin mentiin siis lähes pelkästään nostalgian takia, mutta onneksi Biafra näytti heti, että hänen ei tarvitse menneitä muistella, kun nyky-yhtyekin on todella kovassa iskussa. Ja itse illan maestro vasta iskussa olikin. Ne pantomiimit...

Dead Kennedys muistetaan todella poliittisista sanoituksistaan, eikä Biafran uusi yhtye ole yhtään siitä muuttunut. Jello saarnaa edelleen tutulla raivollaan yhteiskunnan epäkohdista ja musiikki räyhää täydellä volyymilla ja helvetillisellä tempolla eteenpäin. Vanhat DK-fanit tuntevatkin olonsa hyvin tutuksi tämänkin yhtyeen musiikin parissa. Vaikka miestä voisikin syyttää siitä, ettei ole lähtenyt viemään itseään uusille urille, niin minua ei todellakaan haitannut se, että edelleen on bändi, joka veivaa hc-punkia muutenkin kuin vain kaahaamalla päättömästi eteenpäin ja toivoen, että siellä jossain on biisikin. Poliittiset palopuheet eivät jääneet ainoastaan kappaleisiin, vaan illan maestro Biafra jakeli kritiikkiä vähän joka suuntaan välispiikeissäänkin.

Uusi materiaalikin toimi siis erinomaisesti. En ollut kerennyt ennen keikkaa edes kuuntelemaan yhtään TGSoM:n biisejä, mutta pitti pyöri ja jengi piti hauskaa. Se on pääasia. Levyt menivätkin heti hankintaan. Vaikka nostalgia ei ollut pääosassa, niin silti vanhat DK-klassikot saivat yleisön villiintymään parhaiten. Let's Lynch The Landlord, Holiday In Cambodia, Too Drunk To Fuck ja California Über Alles toimivat edelleen erinomaisesti. Loistava punk-ilta kaikin puolin!

1 kommentti: