perjantai 14. toukokuuta 2010

Räppiperjantai

Homma on tänään rrrrrräp, joten sitä itseään nyt kehiin.


Kemmuru julkaisi keskiviikkona jo pitkään odotetun ja pariin kertaa lykätynkin levynsä Meiltä Puuttuu Kaikki. Jodarokin, Aksimin ja Top Billinistäkin tunnettu J-Laini muodostavat tämän Suomen kovimman hiphop-retkueen. Kolmisen vuotta sitten julkaistu Kehumatta Paras sisälsi muutaman erinomaisen kappaleen, mutta kärsi hivenen liiallisesta pituudestaan. Tästä ollaan selkeästi opittu ja uusimmalla levyllä onkin VAIN kymmenen kappaletta, mutta laatu onkin sitten jokaisella raidalla pelkkää priimaa.Jodarokin ja Aksimin sanailu on muuttunut vuosien varrella entistä sulavammaksi ja poikien räpäytys kuulostaakin enemmän kavereiden keskiseltä läpän heitolta. Suurimmaksi osaksi sanoitukset ovat humoristisia letkautuksia, mutta kantaakin otetaan pariin otteeseen, kuten kappaleilla How 2 Survive ja Meya Rahat. Vierailijat Hannibalista, Stepaan ja SuperJanneen hoitavat osansa erinomaisesti ja sopivat biisiehinsä erinomaisesti. Biitit ovat todella kovia myöskin, joten tämä levy on hyvin lähellä klassikkostatusta, jonka Suomiräpissä on toistaiseksi ansainnut vasta tälläkin levyllä vierailevan Ruudolfin debyytti.

Nas saavutti messias-statuksen jo debyyttialbumillaan, jonka jälkeen miehen uraa ollaan seurattu lähinnä tekemällä vertailua siihen levyyn. Kyseessähän on Illmatic, joka on paras rap-albumi maailmassa. Mites siitä nyt sitten parannatkaan? Et mitenkään, mutta on Nas saanut senkin jälkeen ihan kelvollista tavaraa tehtyä, kuten muutaman vuoden takainen Hip Hop Is Dead. Pahoittelen videon sensurointeja, mutta nopealla etsinnällä ei parempaa versiota löytynyt. Spotify jeesaa, jos haluaa kuulla raiskaamattoman version biisistä.Nasin edellinen albumi "Nas" oli paha pettymys, joten uutta materiaalia en odotellut kovinkaan innoissani. Kunnes kuulin, että uusi albumi onkin tehty yhdessä Damian "Jr. Gong" "Bobin poika" Marleyn kanssa. Yleensä nämä "best of both worlds" levyt eivät onnistu, mutta yhden kappaleen perusteella Marley ja Nas ovat tehneet todella hyvää jälkeä. As We Enter toimii hyvin, eikä vähiten erinomaisen Mulatu Astatke samplen ansiosta. Levy Distant Relatives tulee ulos ensi viikolla, joten silloin viimeistään selviää, onko yhteistyö ollut oikeasti hedelmällistä.Mulatu Astatkea on samplannyt myös K'naan, jonka kappale on myös todellinen bängeri.Laitetaan nyt vielä Mulatu Astatken originaali loppuun, joka oli itselleni elämää mullistava kappale, josta kirjoitan varmasti tulevaisuudessa enemmänkin, kun herra Astatken Flow-vierailu tulee ajankohtaisemmaksi.

4 kommenttia:

 1. Kemmurun levy on todella kova, mutta en tiedä kumpi on parempi, Kehumatta Paras vai Meiltä Puuttuu Kaikki.  - Intellectual Shit

  VastaaPoista
 2. Mä käännyn kyllä uudemman puolelle. Kehumatta Paras sisälsi kyllä muutaman biisin, mitkä ovat kovempia kuin mikään MPK:lla, mutta kokonaisuutena uudempi vie voiton. Kehumatta Paras sisälsi vähän turhan monta filleriä, kun taas uusimmalla ei ole kuin yks tai kaks sellasta biisiä.

  Törkeän hyviä levyjä ovat kyllä molemmat. Ei kahta sanaa siitä.

  VastaaPoista
 3. Harmi vain, että tuo As We Enter oli, ainakin kahden kuuntelukerran perusteella, parin muun biisin lisäksi oikeastaan ainoa kohokohdat levystä. Muut eivät varsinaisesti huonoja olleet, mutta eivät saaneet ainakaan parin kuuntelun aikana sen suurempia värinöitä aikaiseksi.

  VastaaPoista
 4. Pettymys tuo levy oli itsellekin. As We Enter oli ihan selkeästi paras biisi koko levyllä ja muut kuulostivat jotenkin väsähtäneiltä.

  VastaaPoista