sunnuntai 29. toukokuuta 2011

The Road From Memphis


Booker T. Jones on legenda, joka on itselläni jäänyt funk-historiaa opeteltaessa vähemmälle huomiolle. Nimi on tuttu, mutta mielikuvat vetävät enemmän pellepainin puolelle. Kaltaiselleni noviisille kelpaa kyllä se, että vanhat ukot tekevät vielä eläkepäivillään funkia, mikä potkii perseitä ja ottaa nimiä.

Booker T:n alkukuusta julkaistu The Road From Memphis on rikollisen vähälle huomiolle jäänyt helmi. Itse bongasin levyn vähän vahingossa Stupidon listoilta ja kiinnostus heräsi, kun The Rootsin mainittiin olevan levyllä taustabändinä. Eikä vierailijalistakaan yhtään kiinnostusta laskenut, pikemminkin päinvastoin. Levyllä käyvät nimittäin laulamassa Lou Reed, My Morning Jacketin Yim Yames ja The Nationalin Matt Berninger duetoi soul-kuningatar Sharon Jonesin kanssa. Joko alkoi kiinnostamaan?Vaikka nimet levyn takana voisivat viedä huomion itse pääartistilta, niin levyllä asia ei suinkaan ole näin. Booker T:n Hammond ujeltaa komeasti pitkin levyä ja taustabändi pitää vain rytmin tiukkana ja potkivana. Niin kuin hyvässä funkissa kuuluukin mennä. Cover-versio Gnarls Barkleyn Crazysta on hyvä todiste.The Road From Memphis ei keksi pyörää uudelleen, vaan groovaa vastustamattoman hyvin. Nopeat kappaleet pistävät liikkeelle ja hitaammat kappaleet taas ovat täynnä sielua. Vaikka soulin ja funkin saralla on tullut kovia nuorempiakin tekijöitä, niin Booker T. Jones näyttää, että ei pidä aliarvioida vanhempaa sukupolvea. Lopetetaan tähän kauniiseen duettoon, jossa Matt Berninger ei jää yhtään jälkeen Sharon Jonesille. Kaunista.------------------------------

Pakko on vielä muistaa Gil Scott-Heronia. En olisi uskonut, että kun reilu vuosi sitten kuulin I'm New Herea ja tutustuin miehen tuotantoon, että joutuisin näin pian lukemaan suru-uutisia. Harvoin muusikkojen ja julkkisten kuolemat herättävät surua, mutta tämä herätti. RIP Gil Scott-Heron.

2 kommenttia:

  1. Kyllä alkoi kiinnostaa! Kuulostaapa hiton hyvältä funkirroittelulta!

    VastaaPoista
  2. Hyvä, koska levy on juuri tuota! Varmasti pidät.

    VastaaPoista