maanantai 7. maaliskuuta 2011

Remixejä ja streameja


Tänään isketään kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Viime kuussa kun julkaistiin kaksi merkittävää remix-albumia. Palefacen Helsinki - Shangri La-albumia pisti uuteen uskoon n. 63 henkilöä, kun taas Gil Scott-Heronin comeback-albumi I'm New Here'n laittoi uuteen uskoon yksi henkilö, Jamie XX. Molemmat ovat vuoden parhaimmistoa.

We're New Here on Jamie XX:n uudelleentulkinta Gil Scott-Heronin viimevuotisesta comeback-albumista I'm New Here. Scott-Heron on vain hyväksyttänyt levyn ja muuten The XX:n rytmimies on toiminut täysin yksin. Ja se kyllä kuuluu. Siinä missä I'm New Here luottaa täysin Gil Scott-Heronin tarinointiin ja tulkintaan, niin We're New Here on paljon taustavetoisempi. Scott-Heronin "lauluja" kuullaan vain ajoittain ja lähinnä pienissä pätkissä.

Pääosassa on Jamie XX:n tyylitietoinen ja nerokas biittityöskentely ja jo avauskappale ottaa luulot pois. Gloria Gaynor-samplen ja todella rouhaisevan basson yhdistelmä todella vie jalat alta. Ja kuinkas päräyttävä NY Is Killing Me on vieläkin.

Jatkossa mennään samoissa post-dubstep-tunnelmissa. The XX:stä ei ole tietoakaan, paitsi viimeisessä kappaleessa on kyllä komeat The XX-kitarat. Jos The XX oli hitaasti syttyvää sorttia täällä päässä, niin tämä Jamien tuotos kyllä kolahti ja saman tien. Lempparibiisejä ovat lähes kaikki, mutta lopetuskappale I'll Take Care Of You ja hyvin wonkymaisen rytmin omaava The Crutch ovat ehkä ne, jotka jäävät kuunteluun vielä senkin jälkeen, kun levy on kulutettu puhki. Likaista ja synkkää, mutta ah niin toimivaa!

Kuva: Anu Huovio

Palefacen Helsinki - Shangri La on saanut niin paljon suitsutusta ja tunnustusta eri tahoilta, että remix-levyn totaalinen mediapimento on hieman ihmetyttänyt. Tämä kun ei ole ollenkaan huono tapaus. Eihän tästä minään albumikokonaisuutena voi puhua, kun samoja biisejä tulee pariinkin otteeseen ja tekijöitä on enemmän kuin laki sallii, mutta remixit ovat tällä kertaa todella hyviä. Jopa alkuperäiset kalpenee moneen otteeseen, toki muutaman biisin paikka levyllä ihmetyttää. Väänäsen Komitean Helsinki-Joensuu - Shangri-La humppaa niin vastustamattomasti, että tekisi mieli lähteä humppaamaan ympäri Kamppia. Uuden Fantasian Syntyny Rellestää-remix vie myös alkuperäistä ihan 100-0.

Onpa levylle eksynyt kaksi täysin uuttakin kappaletta. Sananmuunnos-biisi Patinoitunu Runomies toimii todella kovaa ja Africa Corruption puolustaa itseään jo lainilla "Vittuun Lenin, mä oon lennonisti". Toimii! Kuten koko levy. Lopetan näihin, jottei postaus rikkoisi pituuden maailmanennätystä.

----------------------------------------

Paitsi että en lopeta! 3Voor12 tarjoaa parhautta ennakkokuunteluun. Kurt Vile, Elbow ja The Dø löytyvät linkeistä. Näihin palataan myöhemmin, mutta kovaa kakkaa ovat kaikki! Ja NRP tarjoaa R.E.M.:ä huomiseen saakka. Ja se kuulostaa myös todella hyvältä! Kuin älytön levyvuosi tästä tuleekaan vielä.

3 kommenttia:

 1. aaaaaaaah kiitoskiitoskiitos tuosta the do vinkistä! mulla on ollut ikävä tätä bändiä ja hyvältä kuulostaa. :)

  VastaaPoista
 2. Kyyninen veikkaus, mutta voisiko Palefacen remix-levyn mediapimento johtua siitä, että media on hieman jälkijättöisesti tajunnut, ettei Paleface ole mistään kotoisin? Nyt yritetään noloina vaieta siitä, että syksyllä hehkutettiin myötähäpeää nostattavaa "protestilauluhiphopia"? Tai sitten keski-ikäiset mediasedät, jotka syksyllä tykkäsi Palefacesta, eivät ole nyt edes huomanneet, että tällainen uusi levy on ulkona, jos samaan aikaan on tullut joku Kari Tapio -kokoelma tai Agentsin uusi levy?

  En tiedä.

  VastaaPoista
 3. H: Ikävä oli täälläkin päässä!

  Pete: Vastahan Paleface "putsasi pöydän" Emma-gaalassa, joten kyllä se protestilauluhiphop vieläkin mediasetiä viehättää. Ehkä johtuu sanasta remix. Onhan siinä sentään x ja x on paha kirjain. Miten sen edes lausuu?

  VastaaPoista