tiistai 18. tammikuuta 2011

Godspeed You! Black Emperor feat. vitun selkä @ Kulttuuritalo

Kanadalaisen jumalyhtye Godspeed You! Black Emperorin Kulttuuritalon keikka oli lähes tuomittu epäonnistumaan. Ihmisten keikalle asetetut ennakko-odotukset alkoivat olla jo sellaisissa atmosfääreissä, että jumalakin niitä joutuisi väistelemään. Näistä lähtökohdista on ihan minkä tahansa yhtyeen vaikeaa nousta erinomaiseen keikkaan, mutta GY!BE onnistui ainakin ajoittain jopa ylittämään odotukset.

Ihan ensimmäiseksi sanon, että keikkakokemukseni jäi vajavaiseksi, kun jo parin viikon ajan itsestään muistutellut selkä irtisanoi itsensä tunnin ja neljänkymmenen minuutin kohdalla. Pari viimeistä biisiä jäivät siis kokemuksina vajaiksi. Loppuun asti olin paikalla, mutta viimeisenä biisinä soitetun The Sad Mafioson kuuntelin salin ulkopuolella penkeiltä. Istumapaikka olisi ollut ihan poikaa. Helppoa on olla jälkiviisas.

Godspeed aloitti keikkansa lähes parinkymmenen minuutin mittaisella drone-mölinällä, jota taustoitti vain ajoittain taustakankaalle tykitetty teksti "hope". Kun Gathering Storm lopulta jyrähti käyntiin oli tämä mies yhtä kylmää värettä. Vaikka en nähnyt lavalta juuri mitään muuta kuin taustakankaan, niin musiikin voima sai minut täysin valtaansa. Tässä oli juuri GY!BE:n vahvuus. Ajoittain yhtye loi niin kauniita äänimaisemia, että mieluummin laittoi silmät kiinni ja fiilisteli musiikkia, kuin katseli takaraivoja ja ajoittain nättejä visuaaleja. Niitä kylmiä väreitä tuli aika moneen otteeseen ja silloin tuntui kuin olisin ollut taivaassa.

Keikan ongelmana oli pienoinen epätasaisuus. Parhaimmillaan yhtye todella oli huumavan kaunista kuunneltavaa, mutta huonoimmillaan yhdentekevää ja tylsää himmailua. Huonoimpien fiilistelyjen kohdalla tuli tunne, että nyt voisitte tyypit vähän tiivistää ja pauhata kunnolla menemään. Ne pauhauskohdat kun ovat yhtyeen vahvinta osaamista ja olen todella helppo kohde mahtipontisille biiseille, joissa on kauniit jouset.

Vaikka tosiaan luovutin kesken ja loppukeikka jäi osittain kokematta, niin olin itse ainakin todella iloinen nähdessäni (ehkä pari kertaa näin kunnolla lavalle) ja kuullessani GY!BE:n Kulttuuritalolla. Keikka oli vähän epätasainen, mutta parhaimmillaan GY!BE jyräsi niin komeasti, että niiden muistojen voimalla hymyilen ainakin pari viikkoa. Paljon kehutut visuaalit olivat aika meh. Seepiansävyisiä lintuja, satunnaisia kuvia erinäisistä teksteistä ja piirustuksia. Artsyfartsiness oli aika pahasti läsnä. Lopussa nähdyt tehdasvisuaalit olivat sitten jo paljon toimivampia.

Tiivistetysti erittäin hieno, mutta välillä epätasainen ja jopa tylsä keikka. Olen kumminkin enemmän kuin tyytyväinen siihen, että olin paikalla kokemassa post-rockin juhlaa. Eiköhän keikasta bootleg kohta nettiinkin pärähdä, kun yhtye on sallinut vapaasti keikkojensa äänittämisen. Liputta jääneet pääsevät siis varmasti keikan kuulemaan kotonakin. Linkkiä tulee jahka sellainen löytyy.

Ensi maanantaina sitten aivan eri tunnelmiin Tavastialle. Sleigh Bells ei takuulla fiilistele!

EDIT: Kun sitä linkkiä bootlegiin lupasin, niin nyt se on tarjolla. Lataa keikka täältä.

8 kommenttia:

 1. Sä oot onnistunut paremmin kuvaamaan mun fiilikset keikasta kuin itse onnistuin! Ajoittain mahtavia hetkiä, välillä puuduttavan tylsiä, hieno keikka silti, vaikka parantamisen varaakin jäikin.

  Mun kaverit suuttu mulle, kun en tarkastellut tota keikkaa vaaleanpunaisten GY!BE-lasien läpi, ja vähän ehkä mässäilin noilla puutteilla :--D Mun mielestä "tällainen GY!BE on livenä" -argumentti ei ole mikään kunnon perustelu sille, että se keikka ei ollut _koko aikaa_ edes kiinnostava.

  Mut kivaa, että on joku toinenkin, jonka mielestä tuo ei ollut maailman paras keikka ikinä, ja että ne taustavideot tosiaan oli alkupuolella vähän tekotaidemaisia. Ens viikolla sit kans siellä Sleigh Bellsissä!

  VastaaPoista
 2. Mulla oli istumapaikka, ja näin koko ajan ihan estottomasti lavalle. Alkuun kyllä mietin, että mikä keikka sellanen on jos ei edes pääse heilumaan massojen mukana, mutta lopulta toi katsomopaikka osottautu ihan hyväksi ratkasuksi (varsinkin kun keikan kesto oli mitä oli).

  Yritän just saada omaan blogiini jotain vähän kattavampaa yhteenvetoa illasta... Vaikeeta.

  VastaaPoista
 3. Mira: Ei todellakaan olla ainoita. Työkaveri oli lähtenyt tunnin kohdalla lätkimään, kun "muoto oli ihan kohdillaan, mutta sisältöä ei nimeksikään". :D

  Kyllä mä tavallaan voin ymmärtää niitäkin, jotka tuosta keikasta diggasivat todella paljon. Jos oma keskittyminen olisi riittänyt muuhunkin kuin kuikuiluun ja lopun selkäkipuihin, niin ehkä nuo jumittavammat ja nyt yhdentekeviltä tuntuneet osat olisivatkin uponneet täysiä. Siksi olisi siistiä kuunnella tuo keikka uudestaan.

  Mutta samaa mieltä olen siitä, että "tuollainen GY!BE on livenä"-argumentti on ihan paska. Jos se tuntuu tylsältä, niin se tuntuu tylsältä. Kaikilla ei niitä fanilaseja ole.

  Itse muuten mietin, että jätän kirjoittamatta, kun sun kirjoituksessa oli kutakuinkin samat fiilikset kuin omassanikin. Oli pakko vain päästä avautumaan selkäkivuista. :D

  Anna: Kanssa tulee aina liput hommattua kentälle tai permannolle, koska "istuessa ei ole fiilistä". Pitäisi joskus kyllä miettiä esiintyjän mukaan paikkojaan.

  Ilmeisesti näit siis Lau Naun? Itse näin vain vikan biisin.

  VastaaPoista
 4. Istumapaikka oli kyllä ehdotomasti kova juttu. Olisi varmaan kyllä jalat puutuneet noin pitkässä setissä mutta istuen oli hyvä. Näki screenin, näki sen mitä nyt lavalta nähtävissä oli (eli ei kovin paljoa :D) ja sit välillä saattoi nojata taaksepäin salin takaseinää vasten ja pistää silmät kiinni.

  Bootlegia löytyy ainakin täältä: http://www.mediafire.com/?980qjc9f3yispf7 Ei ole omaa tuotantoa, joten laadusta en tiedä sit.

  VastaaPoista
 5. Kultsan lava on viel niin vitun matala, että sinne saa kuikuilla vaikkei olis edes jättejä tiellä.

  Pistinkin jo aiemmin linkkiä bootlegiin, mutta eihän toistaminen pahitteeksikaan ole. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Oon täysin samoilla linjoilla keikan epätasaisuuden suhteen. Mä oon "onneksi" loppujen lopuksi kuunnellut bändiä sen verran vähän viime aikoina, tai ylipäätään jättänyt tutustumatta livepuoleen, että odotuksia ei kamalasti ollut. Etenkin kun väsymys ennen keikkaa oli jo ihan jumalaton. Siinä mielessä GY!BE yllätti positiivisesti! Kaikista rankimmat vedot oli ihan uskomattomia, kunnon äänimattoja jotka tavoitti kropan joka solun.

  Itellä oli seisomapaikka ja kaduin sitä heti oston jälkeen, mutta paniikissa nappasin ensimmäisenä mieleen tulevan lippuvaihtoehdon. Toisaalta istuttiin osan aikaa sitten portailla ihan suosiolla. Ja lähdettiin kahden tunnin jälkeen, taisi jäädä siinä viimenen biisi kuulematta mutta eipähän ainakaan tarvinnut jonottaa narikkaruuhkassa. Plus tosiaan yhdistetään väsymys ja tuleva aikainen aamuherätys, yök.. Niistä univeloista kärsitään vieläkin.

  Kultsa on mitä mainioin paikka usealle bändille, mutta itteäkin harmittaa älyttömästi se lavan mataluus! Tämmösenä alle 160-senttisenä ei kamalasti muiden päiden takaa mitään nähdä. Tosin onneksi GY!BE on sellainen, ettei sitä välttämättä tarvitse niin nähdäkään. Tuntuivat välillä muutenkin soittelevan ihan vaan toisiaan varten.

  Mutta siis kaiken kaikkiaan tosi jees, että pääsi itse tonne paikalle! ^___^

  VastaaPoista
 7. Itsellä hurahti kaks tuntia ihan siivillä, ihan lopussa alko vasta puuduttaa.

  VastaaPoista
 8. Bubble: Kultsan lava on ihan liian matala 176-senttisellekin. Ei GY!BE välttämättä ole bändi mikä pitäisi nähdä, niin kuin sanoitkin, mutta olisi ollut kiva tietää kuin monta soittajaa siellä lavalla oli. :D

  Mä aloin katumaan oikeastaan vasta vähän ennen keikkaa, että hätäpäissäni ostin seisomapaikat. Olisi tietty voinut yrittää tehdä vaihtokauppoja istumapaikoista, mutta on todella helppoa olla jälkiviisas.

  Onneksi itse sain vaihdettua iltavuoroon, niin univelkoja ei onneksi päässyt kertymään. Ennakko-odotukset oli lähinnä siinä, että odottelin kolmen tunnin keikkaa. :D Siksi ei tullut petyttyäkään.

  Anonyymi: Kyllä mullakin meni aika ihan siivillä, kunnes selkä prakas.

  VastaaPoista